IV. Feminitate prin gratie divina: mai exista asa ceva oare?

Din cand in cand auzim propozitia „dar femeia lipsita de gratie nu este femeie”. Si poate nimic pe lume nu este mai adevarat decat insusi acest adevar. Este firesc, as adauga, ca impresia cea mai raspandita despre femeie sa ramana legata de un element, pe cat de intens distinctiv, pe atat de depasit. Chiar si fara sa facem din regulile clasice dogme contemporane, femeia trebuie sa isi conserve gratia sau sa si-o construiasca dupa rigorile absolute ale echilibrului sau interior.

Femeia moderna insa, complet dezechilibrata, a trecut dincolo de cealalta parte a baricadei, realizand un soi bizar de ocultism care i-a conferit o infatisare androgina. Asadar, femeia, in viforul mandriei ei, a dobandit putere, deci egalitate, si a platit cu duritate. Iara moda i-a fost favorabila.

Vorbind de stilul noii femei, adica a femeii “unisex”, as prefera sa abordez subiectul cu o oarecare sensibilitate, deci sa merg clasic, cum s-ar spune. Insa personajele emblematice feminine ale vremurilor actuale sunt total iesite din tipar.

La o dispunere intr-un “bigger picture”, aceste moderne doamne au venit cu geniul lor si au lasat o mostenire pe care nu toate au reusit sa o gestioneze. Si atunci, corola de minuni s-a destructurat. Caci aceasta “îngăduire” a femeii de a urca pe treapta de egalitate cu barbatul nu era chiar pentru orice fel de femeie. Era vorba de femeia muncitoare, femeia revolutionara, capabila de a lupta. In schimb, toate s-au vazut puternice, toate s-au visat de neoprit. Si nu pe buna dreptate!

Consecinta? Debutul femeii-pamflet, un soi de harcea-parcea, in varianta traducerii sale la liber. In rolul ei de auto-didact innascut, ea se educa singura: ciulind urechile la altele, ciupind de ici, de colo, intr-o disperata tentativa de a incanta, caci, buna sau rea, ea trebuia sa fie atragatoare, sa seduca. Sa-l aiba pe acel “vino-ncoa”.

Dezavantajele? In consecinta ultima, deprecierea sau, altfel spus, deturnarea intregii clase feminine. Caci ele nu doar ca si-au tradat propria lor natura profunda, ci s-au comercializat pe toate pietele, expunandu-si fara rusine si cu o vadita disponibilitate suma formelor. In ce lume rasturnata traim!

E cert! Gratia trebuie recuperata, dar nu orisicum. Acesta forma caricaturizata a femeii moderne trebuie lasata sa se videze in sine, creand efectul de vacuum, astfel incat sa ceara cu necesitate un nou continut pentru un fond modern suficient de dens. Caci doar asa, adevaratele valori si calitati feminine vor putea fi ridicate, din nou, la rang suprem.

O scriu si o semnez,

<Casandra Ionita>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: