X. Relatiile din ziua de azi: fata in fata cu „Cenusareasa” epocii contemporane

Cand te trezesti plasata intr-o noua relatie, intri, vrei-nu-vrei, pe un teren minat unde la fiecare pas exista riscul sa fii aruncata in aer. Asta nu inseamna neaparat ca Soarele este posibil sa nu mai rasara pentru tine de la Est si sa te lumineze si sa te incalzeasca. Insa in viata de toate zilele, orice domnisoara inteleapta ar inclina sa spuna ca, mai nou, ne confruntam cu o puternica deteriorare a calitatii relatiilor afective care, cel mai adesea, sucomba cu ametioare repeziciune in nesemnificativ.

De aici trag concluzia ca rar mai intalnesti vreun agregat bine sudat. Caci la cati caraghiosi am vazut tinand haturile marilor relatii, nu incetez sa ma mir cum unele parteneriate sentimentale subzista totusi, cum de bine – de rau, lucrurile „merg”, ba chiar par sa aiba, pe alocuri, sens. Normal ar fi sa o ia totul la vale, ca un esafodaj precar, intretinut neglijent de o mana de amatori. 

Daca relatia – prost administrata – continua totusi sa functioneze, cel mai probabil ea urmeaza un traseu precis in care conjunctura, moda concubinajului, accidentul „fatidic” sau un personaj carismatic bine plasat tin loc de temutele momente de singuratate perplexa in care femeile se pot trezi. 

Personal, am cunoscut o multime de „destepti emotionali” cu un curriculum coplesitor si pedigri de rasa pentru care „pamantul din care au fost toti ceilalti plamaditi” se facea vinovat de orice. 

<Probleme au altii (a se citi „altele”)! Si daca le au, le rezolva! La ei, lucrurile par deja rezolvate!>

Serios?! Ce lamentatii pompoase! Se pare ca au apus demult timpurile in care el, bestia, pentru ea si numai pentru ea, frumoasa cu un suflet nobil, se transforma in omul slefuit si manierat, dornic sa-si educe defectele si sa se schimbe.

Si atunci, cu ce ne putem alege, noi, restul domnisoarelor, de vreme ce-avem de-a face cu o galerie de afectati si smiorcaiti? Cu un broscoi in loc de print? O minte cuviincioasa ar fi, in acest caz, batuta pe umar si invitata la singuratate. Pe principiul: mai bine te lasi pagubasa! 

Asa se face ca relatiile de cuplu vor fi din ce in ce mai putin plauzibile in viitorul apropiat iar atunci cand acestea se vor ivi, vor cauza, cel mai probabil, cefalee. Caci barbatul contemporan, cu masculinitatea-i sugrumata, exceleaza la a ridica, mai nou, din sprancene si a se recomanda „Cenusareasa”, „cea” care mai apoi dispare in miez de noapte nu inainte de a lasa sa-i cada din picior un condur de sticla, masura 42, doar pentru ca o printesa demna sa-l poata culege si sa se lase condusa spre el. Acu’, daca s-au si intalnit si au trait fericiti, pana la cele mai profunde batraneti, se pare ca ramane strict la latitudinea domniei sale. Pentru ca el nu doar ca ramane vigilent, dar isi si construieste un intreg sistem menit sa tina femeile la distanta pana la alte noi „rezolutii”.

Cu toate aceste neajunsuri si fara nicio compensatie in plus, campionii acestui tip de comportament „pocit” inca nu realizeaza ca pe masura ce vor avansa, vor pierde exact ceea ce isi vor dori, in fond, sa castige: o relatie sanatoasa masurata obiectiv. 

Exista, evident, si varianta calatorului neobosit caruia ii sade bine cu drumul si a carui nevoie de a se „intregi” este, in aceste conditii, suspendata.  

Dar, pentru toti ceilalti, va veni o vreme cand refuzul batos de a lupta mai dur decat cavalerii din poveste pentru dragoste, pentru fericire, pentru a obtine tot ceea ce isi doresc cu adevarat, le va aduce, cel mai probabil, „cenusaresilor” de pretutindeni, doar un amarat de dovleac scobit. Iar dincolo de hazul involuntar astfel creat va exista insa si un fond dramatic, pentru ca atunci si abia atunci se va putea simti, undeva, in atmosfera, o nota de suferinta si regret.

O scriu si o semnez,

<Casandra Ionita>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: