XV. „Inteligenta de caracter” – o inteligenta de care avem mare nevoie

Oricat de bine ar sta cutare si cutare la capitolul <Inteligenta>, mi-e din ce in ce mai clar cum acest atribut al omului totodata, faber si sapiens, vine la pachet, de cele mai multe ori, cu un soi de infatuare intelectuala care se opune in mod categoric bunului-simt. Caci dincolo de asa-zisele abilitati academice ale unei minti capabile in foarte multe privinte, imi pare ca inteligentelor autohtone le cam lipseste educatia caracterului ca piesa finala din puzzle-ul inteligentei autentice. 

Adica ei au capul bine umplut dar faima de neghiobi, ceea ce le confera, cel mult, statutul de pedanti si vorbareti. Si nu e nimic socant daca te gandesti cata superioritate fara temei si cat pseudo-mesianism exista in amestecul unora si altora. Asa se face ca din cand in cand, cineva se simte cumva obligat sa-si flexeze nitelus muschii mentali si sa dea cu inteligenta-n populatie, c-asa i s-a nazarit lui – lucru care reflecta inca o data cat de obtuzi si intoleranti sunt cate unii.

Apai, e randul meu sa va fac urmatoarea judecata: sunteti doar niste maimute curioase si ar fi bine sa va impacati cu acest gand! Caci, la o adica, cu toata „inteligenta voastra din carti” si fara nicio alta profunzime in rest, nici vorba de vreun Deus Faber Creator sau un Nou Mesia care poate merge in pozitie bipeda pe apa fara sa se scufunde! 

Pana aici un lucru este clar: dintr-o vastitate de cunostinte, numeroase specializari universitare si o pereche de doctorate nu va puteti transforma, ca printr-un „hocus-pocus” magic, in oameni de cultura, oameni civilizati, posesori de moralitate, maniere si bun-simt. De remarcat faptul ca bogatia materiei cenusii ori „mai multa voastra invatatura”, afisata cu preponderenta in sudoarea din coltul fruntii, poate fi usor eclipsata de inganfarea intelectuala de care dati deseori dovada.

Cultura nu v-o contest, pentru ca nu stiu daca am ce contesta, insa va rog sa poftiti jos de pe piedestalul pe care v-ati cocotat „din oficiu”, sa va stergeti de pe moaca acea mina jignita, de om luat peste picior, a carui credibilitate a fost grosier „nesocotita” si sa puneti mana sa cititi prima carte importanta din viata unui om: „Biblia”. Poate asa, cu putin noroc, ajungeti sa cunoasteti acea smerenie intelectuala care s-a rarit dramatic in voi.

Acestea fiind zise, cred ca timpul cresterii cotei de etic in viata voastra a sosit. Sau, cel putin, nu mai poate intarzia prea mult. Iar pentru asta, stimate doamne, dragi domni, etalarea fariseica si virtutile cu care ne faceti capul mare sunt primele aspecte de care trebuie sa va debarasati… dupa aceea, poate samanta va prinde roade… oricum, pana acum a fost o recolta foarte slaba…. Insa nu e prea tarziu!

O scriu si o semnez,

<Casandra Ionita>

3 gânduri despre „XV. „Inteligenta de caracter” – o inteligenta de care avem mare nevoie

Adăugă-le pe ale tale

 1. Biblia…Religia…inca nu am toate raspunsurile, am doar intrebări – multe întrebări -şi convingerea că ceva nu e în regulă cu scrierile pe care ni le oferă acolo. In primul rând, Geneza. Apoi, Noul Testament. E aproape evident că nişte oameni au dorit să ne convingă că bărbatul e superior femeii, că femeia e o „păcătoasă” , că toți oamenii se nasc din „păcat”…
  ( păcatul cu pricina fiind cunoaşterea ?!?) sau ca evreii sunt „poporul ales”.
  Asta, pentru mine inseamna dezechilibru. Adică, nu suntem ființe spirituale venite pe pământ pentru o experiență umana ? Cred in perfectiunea Universului, oricare si orice ar fi acesta, de aceea mi se pare ca Biblia e doar o alta unealta pentru a ne ține sclavi ,orbi si manipulați. Repet, nu am toate răspunsurile, am doar căutările si intuiția mea.

  Apreciază

  1. Sarut mana Dora … textul tau este super okay … „marea problema” este ca oamenii il amesteca pe D_umnezeul Relegios cu D_umnezeul Creator … Biblia a fost a fost transcrisa/rescrisa de „niste uni” care nu erau vorbitori de ivrit … si ca orice „telefon fara fir” care se respecta … unde dai si unde crapa. Iarta-mi scrisul plastic.

   Zi frumoasa in Lumina.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: