XVII. Romania si Capcaunii ei: atunci cand „desteptul” nu are nicio indoiala

E timpul sa recunosc ca am ceva personal cu oamenii orgoliosi care figureaza precum capcaunii din folclor. Cand dau nas in nas cu ei, mor putin pe dinauntru, nu de alta, dar mi-e asa o lehamite sa tot revad aiuritoarea punere in scena a vacarului suparat pe sat care, profund jignit in maretia lui, isi ia jucariile si pleaca, se retrage intr-un colt si asteapta sa fie rugat sa revina. Daca in perioada interbelica satele romanesti aveau fiecare vacarul ei, mai nou, mergem in dimensiunea diametral opusa unde vacarul se cam inmulteste peste masura. Ma-ntreb: cum este posibil asa ceva, oare? Multi au impresia ca este vorba despre mandrie. Mandrie, ziceti voi? 

Mandria, da, este o calitate! Sa constientizezi justa ta valoare si sa o porti cu modestie moderata: nici prea mandru, dar nici umil! Mandria te poate proteja de a nu fi calcat in picioare de oamenii obraznici. Si, Doamne, cat de multi sunt! 

In realitate, daca va vine sa credeti, lucrurile nu stau deloc asa! Pentru ca daca impingi aceasta presupusa mandrie la maxim, ia nastere in mod spontan orgoliosul devenit, mai nou, erou national.

Probabil toti lipsitii de argumente, toti egoistii si increzutii, care apar ca o suma de ciupercute rasarite dupa o ploaie abundenta, imi vor sari acum in cap. Insa aceasta oranduiala moderna, internalizata, rutinizata, peremptorie, este dureros de anormala chiar si pentru un ochi neavizat! 

Caci tocmai ea ne-a adus in situatia in care omul de rand nu mai accepta sa i se spuna cu subiect si predicat daca greseste, unde greseste si in ce fel greseste. Si cum ar putea-o face, de vreme ce el insusi este vedeta, e axis mundi, e totul!? iar o posibila despartire de ego i-ar putea fi, Doamne fereste, fatala! Asa se face ca el va cauta intotdeauna compania celor care se vor inscrie precum oile in programul sau de lingusire si gadilare a orgoliului personal, lucru care ii va conferi, cel mult, statutul de cioban de oi. Cat despre ceilalti, este fireste, o chestiune de „onoare” sa se debaraseze neghiobeste sau sa arunce cu piatra in obrazul celui care l-a ranit in aripa cu putin adevar, totul in numele unui principiu pe cat de ridicol pe atat de infantil.

Remarcabil este faptul ca, in pofida intaietatii prostilor, si oamenii inteligenti sunt doldora de acest atavism. Ei considera ca au dreptul la respect (dus la extrem si impus, de altfel, cu forta!) pe masura gradului lor de inteligenta. Ei bine, cu astfel de minti asfixiate de trufie ma intalnesc in fiecare zi, sub diversele lor forme din „flora si fauna” locala – iar faptul ca incerc sa-mi exprim un punct de vedere in comunicarea cu acestia ma transforma in 2 timpi si 3 miscari intr-un exploatator care incearca sa le calce de-a dreptul demnitatea in picioare!

Pesemne ca generatia oamenilor intelepti, demni, cuviinciosi si modesti a apus demult si, odata cu ea, toata speranta noastra catre o lume mai buna. Nu mai pui la socoteala intelegerea, empatia, chiar tandretea (ce cuvant!). Suntem atat de deficitari la atatea capitole si totusi inca ne mai intrebam la sfarsitul fiecarei zile de ce suntem, bietii de noi, singuri si atat de tristi!

Cum de ce? Cand aud aceasta intrebare, zau ca imi vine sa pun mana pe pistol, metaforic vorbind. Caci, pe buna dreptate, cu orgoliul cat casa, nici vorba de beneficii masurabile in hectare! Nu pot decat sa trag concluzia ca mentalitatea mioritica e cam bolnavioara ar trebui internata in spital. 

Un lucru ramane totusi cert: oamenii trebuie judecati dupa nivelul cel mai de jos la care se pot cobori si-ar fi bine s-o facem macar pentru sanatatea noastra mentala, bineinteles, la recomandarea medicului consemnata pe versoul adeverintei medicale. Caci acolo unde genialitatea si orgoliul coexista, degeaba pariezi pe schimbare. Fiecare permutare iti va aduce acelasi esec. 

….VAZUT – TRAIT – INVATAT!

O scriu si o semnez,

<Casandra Ionita>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: