XX. „Iubirea bat-o vina”: Care iubire, ma rog?

Cand mai aud de cate o iubire nascocita peste noapte, zau ca ma ia cu durere de masea! Pentru ca in zilele noastre, daca casti ochii, si-i casti bine, vezi cum iubirea a ajuns sa fie mestecata si paramestecata, cu toate ca, la o adica, nimeni nu prea stie ce este si cam cu ce se mananca ea.

Ei bine, avem de-a face cu o adevarata fetisizare a iubirii, unde pana si „obiectul” iubit poate fi schimbat orisicand, chiar si peste noapte: azi iubim un unul, maine iubim un altul – e totuna pentru omul de rand!

Asadar, iubirea, ca notiune plenara, nu prea mai exista. Exista doar ambitia de a o imita. Si, o Doamne, acest neam mare este un popor atat de priceput! Asa se face ca oamenii au reusit minunea minunilor. Pe acest considerent, e greu sa nu-i aplauzi in calitatea lor de sfinti. Pentru ca tot asa cum Iisus a transformat apa in vin, ei au transformat iubirea intr-o cacofonie sentimentala, de careeee….. mai bine te lipsesti!

Dar ce mai conteaza? De vreme ce ei iubesc! Chiar si primitiv. Precum in lantul trofic! Tot iubire se numeste! 

Desertaciunea desertaciunilor, ar zice Ecclesiastul. Si nu ca ar trebui sa il credeti pe cuvant. Vreti o dovada? Sa va dau o dovada!

Cand a fost ultima data cand ati iubit? Unii dintre voi ati raspunde recent, altii, poate candva. Toti ati adopta, insa, un regim al portilor deschise in care iubirea s-a perindat macar 1 data prin viata fiecaruia. 

Pesemne ca exista cel putin o mare dragoste care trebuie sa fie acolo, sa iasa la inventar! Chiar si una pe care ati privit-o si nu v-a ars de intrebari. Ati acceptat-o tacit. Caci asa e normal, asa cere fisa postului. Sa te complaci intr-o relatie de dragul de a avea o relatiei si sa o botezi, in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh: „Iubirea Mea”. 

In aceste conditii, daca Titanicul s-ar fi scufundat 100 de ani mai tarziu, de fictivii Jack si Rose cu a lor poveste romantata s-ar fi ales praful si pulberea. Inclin sa cred ca periplul cinematografic ar fi debutat ceva mai furtunos cu cateva elemente din Terminator: niste Jet-uri, un schimb de focuri si alte artificii care sa ne dea de inteles inca de la bun inceput ca, in orice varianta, vasul era deja condamnat pierzaniei. 

Tragand cortina mai departe, ambitia lui Shakespeare de a da nastere celebrilor indragostiti „Romeo si Julieta” ar fi fost, de asemenea, mult prea mare pentru prezent! Caci in ipoteza in care ar fi reusit pentru o secunda sa traiasca <Aici si Acum> si ar privi in jur, dramaturgul mai ca nu ar vedea pe nimeni……atat de mare e distanta dintre oameni!

Nu stiu cum vine asta dar ce n-a reusit o istorie intreaga a reusit omul modern: sa transforme iubirea in cascaval tip svaiter. 

…Trist, dar adevarat!

O scriu si o semnez,

<Casandra Ionita>

{poză de George Eastman House Collection via Flickr CC}

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: