XXV. O scurta meditatie despre minciuna

Absolut tot ce ne inconjoara se afla intr-un ciclu permanent de schimbare/ transformare, totul mai putin…omul! C-asa stau lucrurile: apa se transforma in abur, carbunele in CO2, hidrogenul in heliu, ipocritul in ipocrit, mincinosul in mincinos si necioplitul in necioplit.

Iar cine afirma ca o persoana se poate schimba in esenta merita sa fie ars pe rug pentru erezie si fals in declaratii. Pentru ca ceea ce suntem nu se schimba niciodata! Insa ceea ce cred altii ca suntem se schimba permanent.

Deci majoritatea oamenilor nu se schimba, ci doar gasesc alte metode de a ne minti. Si daca ne culcam pe o ureche, dand crezare vechiului proverb care spune ca minciuna are picioare scurte, s-ar putea sa constatam ca totusi fuge repede cu ele si va ajunge la noi inaintea adevarului care, cu trupu-i sleit de forta, a ramas atat de in urma incat a devenit un punct, apoi nu s-a mai zarit.

Sau minciuna poate la fel de bine sa se prelucreze-n Photoshop, sfidandu-si gena absolut ticaloasa de pigmeu. Atunci minciuna poate sta pe picioroange, iar de-acolo, din varf de bat, isi va duce mandra traiul pe vatrai. Caci, din pacate, cu minciuna se traieste bine astazi, atat de bine ca virtuozitatea si-a cam pierdut discipolii.

Asa se face ca oamenii au ajuns sa ii constientizeze necesitatea si sa o accepte ca parte integranta din viata lor, avand si o mangaiere ca acest ridicol imbracat in minciuna, acest fals este tocmai drumul catre oportunitati si succese, adica este ceea ce se cauta si ceea se ce vinde, ceea ce este ovationat, celebrat, consultat, purtat pe brate in legenda, plimbat pe sticlele televizoarelor sau adus la carmele puterii.

Indubitabil, minciuna are paturi calde si moi si cele mai frumoase vesminte, in timp ce sarmanul adevar doarme in vatra plina de cenusa, poarta haine zdrentuite si nu va ajunge in veci pururi la bal, pentru ca negasindu-se in ademenitoarea lume a basmului, evident ca nu va putea apela la vreo bagheta magica pentru a razbi in sofisticata confruntare cu minciuna si aparentele. 

Asadar, putem considera ca, intr-un anumit fel, adevarul a fost el insusi sortit nefastei conditii a Cenusaresei. Iar natiunea, zapacita de promisiunile nerusinate ale surorii sale vitrege, si-a cam pierdut discernamantul, calcandu-si cu picioarele etica si valorile care au ramas mai apoi intinse elegant pe trotuar. 

Apai….cand sistemul moral s-a surpat, toata lumea a inceput sa minta si a continuat sa minta in toate directiile: de la sentimente pana la asa-zisele realitati autohtone. Ceea ce ma face sa cred ca omul actual inca nu este pregatit pentru adevar.

El inca este in fasa, cu botosei si suzeta in gura, bolborosind si gangurind infantil, caci despre asta este vorba! Si ca orice bebelus-matur care crede aprig in Mos Craciun, cu tot cu alaiul sau de spiridusi, a invata sa nu mai creada va fi foarte dificil pentru emotiile lui. 

Insa, la drept vorbind, ceea ce zareste el este doar iluzia de la marginea orizontului, iluzie in spatele careia un harem intreg de mosi prost deghizati si strategic pusi la panda sunt gata sa ia cu asalt pe orisicine se abate de la modelul impus de turma. 

Evident ca iluzia ne va astepta pe toti mereu cu zambetul pe buze, ne va cauta in cornite si ne va mangaia pe sufletel. De aici si intreaga ipocrizie a acestei lumi…. 

Insa tot ea va fi cea care ne va prosti, ne va folosi si ne va arunca la gunoiul istoriei ca pe niste vechi pioni. Doar ca celebra marmota mai are de impaturit cateva mii de tablete de ciocolata pana sa ne trezim si noi.

Of, Imnule, mare adevar ai grait!

O scriu si o semnez,

<Casandra Ionita>

{poză preluată de pe https://fistfuloftalent.com}

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: