XXVIII. Emanciparea bufonului: bufonul „smart”

Dupa cum spuneam, in tara noastra totul e cum nu se poate mai bine. Urcam vitejeste spre culmile prostiei unde omul nou al Romaniei este prin excelenta un bufon, adica un sfertodoct cu alura de gigolo, o caricatura cu ifose de mare salvator, un propovaduitor de o incoerenta morala nemaivazuta, un predicator insuficient instruit, care se pretinde, mai presus de orice, <om cult>.

Si cum cititul este, printre altele, una dintre noile mode introduse din Apus, bufonii, cu a lor minte obtuza, s-au grabit si ei sa intre, vorba aceea, in rand cu lumea, netezindu-si marginile colturoase – ca intr-un soi de exorcizare intelectuala, pentru a mentine o oaresicare aparenta a profunzimii lor. 

Caci, in fond, omul generatiei noastre, omul actual, NU mai este cel care nu are nimic bun de facut intr-o dupa-amiaza plictisitoare, omul generatiei noastre este tocmai acela care se devoteaza, cu precadere, nobilelor indeletniciri. Asa au ajuns bufonii sa ne infunde bibliotecile, uneori in cautarea vreunui material care sa serveasca cauzei lor, alteori doar ca sa dea cu subsemnatul.

Carevasazica, e plin Carturestiul de ei! Ii putem zari umbland ca niste bondari ametiti si dezorientati prin templele noastre de cultura, adulmecand cu mare atentie mirosul crud al filelor de carte, ca orice alt neofit ce se vrea a fi, si el, in ton cu noua moda. Si cum mintea prostului e proverbiala: ea nu doar ca e letargica, dar mai naste si monstrii, fireste, bufonilor le-au cam venit idei.

Asa au devenit cu toții, peste noapte, creatori de continut lipsit de sens – unii vloggeri, altii bloggeri, altii influenceri sau intr-o maniera mai pretentioasa „key opinion leaders”, cu scopul nemarturisit de a prinde si ei, fara prea mare deranj, „micul” pestisor de aur. Dar sa o luam totusi cu inceputul.

Ei, bine, se spune ca acesti proscrisi cu glazura mesianica, de o elocventa cu mult peste cea a oamenilor de rand, s-au pogorat pe pamant, poate de undeva din spatiul cosmic, pentru a ne ajuta pe noi, chipurile, cei mici si pricajiti de soarta, sa ne dezvoltam, sa crestem, sa ne otelim. Iar cu ale lor vorbe de duh – transpuse cel mai adesea printr-un limbaj de lemn, bufonii s-au bucurat, ce-i drept, aproape contraintuitiv, de interesul publicului larg.

Soc, soc, soc! Nu mai pui ca unii, si inca intr-o majoritate covarsitoare, s-au si imbogatit. Mi-e peste puterile mele actuale sa inteleg cum dintr-o intelepciune rasuflata aruncata-n lume poti sa ajungi milionar. 

Eu credeam, in logica mea, ca ordinea este exact inversa. Adica intai te pregatesti intensiv, aprofundand literatura, studiind minutios rigorile limbii, ca sa nu mai faci aceeasi cantitate infinita de greseli gramaticale (si de gandire) precum ne-a fost dat sa vedem pana acum, dupa care iti difuzezi public opiniile.

Drama e ca orice azvarlit in lume, orice somer intelectual are, mai nou, talent. Nu degeaba noi, astia clasici, cei care am crescut cu cartea la capatai, savantlacurile ultime, cum s-ar spune, suntem <arrivederci>.

Asa ca, pentru a-mi confirma sau a-mi infirma pozitia, ramane de vazut cat de larg se va deschide usa si in fata oamenilor laboriosi si ingeniosi – nobili de cariera, spre a putea inavuti intreg poporul cu ce au ei mai de pret. In fond si la urma urmei, acest lucru ar face practic diferenta dintre un popor civilizat si „legiunea imbecililor”.

Deci, pe mana cui vrem sa mergem?

O scriu si o semnez,

<Casandra Ionita>

{poză preluată de pe https://moneydotcomvip.files.wordpress.com}

Un gând despre „XXVIII. Emanciparea bufonului: bufonul „smart”

Adăugă-le pe ale tale

  1. Vă mulțumesc pentru articolele tranșante pe care le faceți ! Avem nevoie de oameni precum sunteți dumneavoastră ! Eu am nevoie de astfel de oameni !
    Eu recunosc, sunt un „bufon” ! Ba chiar mă consider un pion pe o tablă de șah mult mai elaborată; care are mai mult de șaizeci și patru de pătrățele și pe care, la orice mutare executată, numărul lor devinind progresie geometrică.Sunt un bufon care a uitat să fie mai mult decât atât.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: