XXXII. vs.

Ceea ce urmeaza mi-as dori sa fie, in mai toate intelesurile, un fapt marginal si accidental. Insa in aer pluteste deja dezastrul. Vorbesc despre adevarata „arta” de a fi, in zilele noastre, un barbat <altfel>. Caci, lucru curios, pana sa se ajunga la actuala devalorizare, barbatul, odinioara faurit cu geniu, frumusete, caracter, gust si rafinament, avea pur si simplu stil. Situat cat mai departe de lumea vulgara, in el exista o arta de a fi, de a vorbi, de a privi si de a gesticula, ceea ce il faceau pretutindeni dorit.

Insa pe masura ce adevaratii seniori se stingeau, filfizonii de prost gust atingeau apoteoza, devenind tot mai greu de inlaturat.

Iata, deci, cum harta barbatilor de tinichea se extindea nemaipomenit, iar Romania, a fost, printre altele, un spatiu ideal pentru aparitia unui asemenea fenomen.

De mai bine de 20 de ani se simte inconfundabilul aer de gunoi, caci barbatul, de aceasta data cu pierderi semnificative mai mult sau mai putin ireparabile, a coborat vertiginos in tabara tomberoanelor, parand mai degraba o papusa umblatoare prin marile cluburi decat un adevarat mascul cu preocupari din cele mai distinse – constatare perfect valabila pentru femeia capabila de a vedea cu claritate incotro se indreapta lumea. 

Cum spuneam, ne aflam in plina epoca a barbatului devenit filfizon, o ciudatenie de o popularitate covarsitoare, ratat superior cu o nemarginita incredere in sine, bun cunoscator al vietii mondene si prin urmare un clubist desavarsit ce nu izbuteste sa nu treaca prin baia de acid a impresiilor mele. 

Si daca am pune cap la cap parerile tuturor doamnelor care l-au intalnit, s-ar alcatui intocmai chipul barbatului fatalmente redus la statutul de maimuta atropoida, un soi de maimuta superioara cu care vrei, nu vrei, tre’ sa te multumesti. 

Ce-i drept, in calitatea mea de persoana nepartinitoare la acest fiasco colosal, pot spune ca se intampla lucruri mult prea bizare ca sa te faca sa plangi si mult prea adevarate ca sa poti rade de ele, caci aceasta caricatura buna de ridiculizat nu e tocmai ce se cheama indeobste o eminenta cenusie, un mare senior printre seniori – membru al unei familii de spirite mai cuprinzatoare.

In schimb, ar face o figura remarcabila intr-una din piesele lui I.L.Caragiale, intregind astfel tipologia umana a dramaturgului nostru roman. 

Si cum numai femeile toante vor sa aiba de-a face cu ei – bietele specimene!, se creeaza o situatie destul de inoperanta pentru noi, restul femeilor. Caci barbatul in acceptia clasica pur si simplu a disparut – semn ca tinerimea actuala nu mai vrea sa fie „demodata”. Putini sunt cei care insa au supravietuit acestui cataclism planetar. 

Si chiar daca nu sunt una dintre acele femei ai caror ochi se umezesc la auzul unor dulcegarii de cele mai multe ori inepte – desi ma indoiesc ca barbatul de astazi mai are totusi aceasta „aptitudine” sau mai catadicseste sa ridice vreun „degetel”, m-am intersectat deseori, contrar dorintelor mele, cu aceasta aiuritoare forma masculina, cu aceasta versiune decazuta a „barbatului de ieri”.

Il zaresc pretutindeni, inzestrat cu un fel de ubicuitate fizica, impanzind locatiile selecte ale Bucurestiului intr-o vestimentatie obligatoriu socanta si un comportament pe masura, mereu in supraestimarea propriei sale importante. 

Intrucat tin la viata si la principiile mele, ma voi simti mereu pregatita cu biciul, ca pentru tortura, spre a alunga dimprejurul meu un asemenea parazit. Caci gandindu-ma la anecdota dulce-amara a scorpionului care vrea sa treaca apa, a spune ca „Nu tot filfizonul e filfizon” este perfect adevarat, daca te multumesti cu un fel de musca Tete.

O scriu si o semnez,

<Casandra Ionita>

{poză preluată de pe https://thoughtcatalog.com}

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: